NELJÄS HELSINKI – luonnoksia keskustan tiivistämiseksi


Kaupunkien tiivistyminen on luonnollista ja väistämätöntä, myös kaupungin ytimessä. Neljäs Helsinki on jatkuva projekti, joka tuo esiin positiivisen tiivistämisen mahdollisuuksia, paikkoja ja tapoja ydinkeskustassa.

Neljäs Helsinki -suunnitelmat myötäilevät paikan ehtoja ja vahvistavat kaupungin ominaisluonnetta. Ne ovat arkkitehdin tekemiä kansalaisaloitteita, konkreettisia hahmotelmia. Luonnokset ovat avoimia ja joustavia erilaisille toiminnoille ja tarpeille, ja niiden esittämä arkkitehtuurikieli on vain yksi mahdollisuus monien joukosta.

Luonnosten keskeisin sisältö on tiivistämisen lisäksi uusien, positiivisten kaupunkitilojen ja sosiaalisten kohtaamispaikkojen synnyttäminen. Uudet kaupunkitilat hyödyntävät paikalla piileviä mahdollisuuksia, korostavat tai lisäävät kaupungin vihreyttä, tarjoavat miellyttäviä tiloja ulko-oleskeluun ja lisäävät katutason aktiivista kaupunkikuhinaa. Harkitulla lisärakentamisella voi saada lisää kaupunkitilaa. Tiivistäminen voi tuottaa myös väljyyttä.

Neljäs Helsinki on riippumaton projekti, jolla ei ole tilausta eikä kytkentöjä suuntaan tai toiseen. Sen tekee mahdolliseksi Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnan myöntämä apuraha, mistä nöyrimmät kiitokset.


Juha Ilonen, arkkitehti SAFA, taiteilijaprofessori     2.5.2015   /   22.6.2016    


Juha Ilonen on helsinkiläinen arkkitehti, jolla on oma suunnittelutoimisto. Sen ohella hän kirjoittaa ja luennoi arkkitehtuurista sekä toimii arkkitehtuurin kriitikkona ja useissa luottamustehtävissä.

Juha Ilosella on intohimo Helsingin ydinkeskustaan. Hänen kirjansa Toinen Helsinki – kortteleiden kääntöpuolen arkkitehtuuri (Rakennustieto 1996 / AtlasArt 2014) on valokuvateos ja tutkimustyö keskustan umpikortteleiden piilossa olevista pihatiloista ja niiden tahattomasta arkkitehtuurista. Kolmas Helsinki – kerroksia arjen arkkitehtuurissa (AtlasArt 2013) valottaa kaupungin kerroksellisuutta arkirakennusten julkisivujen kautta. Olohuone Helsinki kartoittaa piilevien kaupunkitilojen mahdollisuuksia 31 esimerkin avulla.

                                                                                                                                            

palaute ja yhteydenotot:    juha.ilonen(a)welho.com         040-5140099

Neljäs Helsinki
www.juhailonen.fihttp://www.juhailonen.fiNeljas_Helsinki_files/BRAHENAUKIO_A3.pdfshapeimage_2_link_0
Brahen aukiotBrahe_taustaa.html
Katajanokan pohjoispromenadiKat_promenadi_taustaa.html
Neljäs Helsinki
Katajanokan pohjoispromenadiKat_promenadi_taustaa.html