JUHA ILONEN  •  arkkitehti SAFA, taiteilijaprofessori  •  040-5140099  •  juha.ilonen(a)welho.comArkkitehtitoimisto Juha Ilonen

Julkisivustakatsojat kääntää tarkkasilmäisen katseen Helsingin arkkitehtuurin yksityiskohtiin. Kirjan aiheena ovat julkisivujen ornamentit, reliefit, veistokset ja muut kuvat, ja vielä tarkemmin kuvien ihmiset, eläimet ja niiden välimuodot. Ne välittävät yleistä uteliaisuutta herättäviä viestejä ja merkityksiä: politiikkaa, valtaa, erotiikkaa, uskontoa, esoteriaa, kauhua ja huumoria. Viattoman näköisiin naisen kasvoihin, karhun päihin ja mielikuvituksellisiin hybridiolioihin liittyy tulenarkoja aatteellisia julistuksia, muinaisen Egyptin ja antiikin jumaluuksia, pilkallista anarkiaa ja sielunveljille tarkoitettuja salaviisaita viestejä.

Kirja esittelee kohteensa 1800-luvun alusta 2000-luvun alkuun, anteliaasti ja arvottamatta, jotta ilmiöstä syntyy laaja kokonaiskuva. Katse ulottuu myös Helsingin ulkopuolelle, aina Viipuria myöten. Unelmiksi jääneet ihmishahmot, erityisesti Carl Ludvig Engelin, Eliel Saarisen ja Alvar Aallon suunnitelmissa, laajentavat kuvaa edelleen. Talojen mukana puretut ornamentit kertovat vuorostaan vaikutteiden ketjusta ja silmittömästä hävitystyöstä.

Julkisivustakatsojat pureutuu väliinputoavan taidemuodon taustoihin ja nostaa esiin aiemmin tuntematonta tietoa ja varjoon jääneitä tekijöitä. Carl Eneas Sjöstrand, Walter Runeberg, Emil Wikström, Robert Stigell, Johannes Haapasalo ja Wäinö Aaltonen ovat kuvanveistäjinä Suomen tunnetuimpia, mutta heidän rakennusveistoksensa ovat jääneet osittain tuntemattomiksi. Keskeisin tekijä on Gunnar Finne, jonka mittava työsarka 1910-luvun alusta 1940-luvulle keskittyi rakennusveistoksiin. Myös keramiikkataiteilija Michael Schilkinin julkisivutyöt esitellään kirjassa laajasti. Tuntemattomampia mestareita ovat stukkatööri Nikolai Belugin, vuolukiven veistäjä Hans Uthuslien ja keinokiveä valanut John Munsterhjelm. Vielä tuntemattomampia ovat historian kirjauksissa täysin ohitetut tekijät ja teokset. Kansikuvan ilveilijä kuuluu niihin.

Kirja ilmestyy joulukuun alussa 2021, kustantaja on AtlasArt

Juha Ilonen (s. 1959) on helsinkiläinen arkkitehti, joka tekee suunnittelutyönsä rinnalla omaehtoista tutkimus- ja valokuvaustyötä Helsingin ydinkeskustan olemuksesta. Juha Ilosen Toinen Helsinki – Kortteleiden kääntöpuolen arkkitehtuuri (1996/2014) valottaa takapihojen tahatonta arkkitehtuuria ja selvittää niiden syntyyn johtaneen historian. Olohuone Helsinki -kartoitus (2007) osoittaa kaupungin piilevien julkisten tilojen paikat ja niiden kehittämisen suuntaviivat. Kolmas Helsinki – kerroksia arjen arkkitehtuurissa (2013) tuo esiin keskustan kortteleiden kerroksellisuuden niiden julkisivujen kautta.