kuvat

Periaateleikkaus näyttää, miten ensimmäisen kerroksen ja kellarikerroksen tilat liittyvät kujatilaan. Vastaava tilanne on sekä Annankujalla (28) että Bulevardinkujalla (26).

Uusien reittien luominen keskustaan tuo näkyville aiemmin tuntemattomia näkymiä. Bulevardinkuja Aleksanterin teatterin takana (ks. 26).

Elämyksellinen kaupunki koostuu tilojen mittakaavojen vaihtelusta ja rikkaudesta. Torien, pienempien aukioiden, bulevardien, eri mittaisten katujen ja kävelykatujen rinnalla intiimi kuja on jalankulkijan ominta aluetta.

Helsingin keskustassa kujia on vain muutama: Laivastokuja, Pietarinkuja, Huvilakuja, Pengerkuja, Marmorikuja ja Katajanokan uuden asuntoalueen lävistävä kujasto.

Keskustassa uusia kujia on piilevinä mahdollisuuksina. Useissa umpikortteleissa, joissa julkinen rakennus muodostaa poikkeuksen, "keskeneräisissä" tai sisältä avoimissa kortteleissa on mahdollista avata oikoreitti korttelin läpi. Reitin varrella oleviin rakennuksiin voi avata näyteikkunallisia liike- ja työtiloja, kahviloita ja ravintoloita.

Kujat laajentavat autotonta keskustaa "sisäisesti", vaikuttamatta mitenkään nykyiseen katuverkostoon. Ne tarjoavat taloyhtiöille lisää vuokratuloja uusien, arvokkaiden liiketilojen myötä. Kaikki voittavat.

Reittien reitti keskustassa on käytöstä poistuvan satamaradan kuilun jättämä tila (31).

kujat ja reitit